Mitä lasi oikeastaan on?

Lasi on amorfinen aine. Se on muodostunut sulatettujen silikaattien jähmettyessä kiinteään olomuotoon. Lasi on uudessa kiinteässä muodossaan samanaikaisesti haurasta ja kovaa – ja pääsääntöisesti läpinäkyvää. Sulatetun silikaatin jäähtyessä lasin atomit eivät enää palaudu kiteiseen muotoon, vaan se jää lasiksi.

Lasin kemiallinen koostumus ei ole täysin selvä, teorioita on, mutta yksikään ei ole kattava eikä yleispätevä. Juoksevassa muodossaan lasi johtaa sähköä hyvin, mutta jäähtyneenä se muuttuu eristeeksi. Jos lasi lämmitetään tai jäähdytetään kiinteässä olomuodossaan uudelleen, lämpötila sitoutuu epätasaisesti ja luo jännitystiloja. Tätä ominaisuutta käytetään hyväksi myös lasin karkaisussa. Tarkkaa sulamispistettä lasilla ei ole.

TASOLASIN VALMISTUS

Tasolasia ja lasilevyjä valmistetaan nykyisin ns. float-menetelmällä. Siinä pitkän uunilinjan alkupäässä lasin raaka-aineet syötetään sisään. Ne lämmitetään ja niiden sulettua lasi valutetaan sulan tinan päälle. 

Syntynyttä lasimassaa vedetään jatkuvasti eteenpäin ja säädetään samalla lasilevyn paksuutta vetonopeuden avulla. Näin lasista saadaan molemmilta pinnoiltaan yhtä tasaista ja sileää. Uunilinjan toisessa päässä heti jäähdytyksen jälkeen syntynyt lasilevy leikataan sopiviksi paloiksi. Tästä alkaa lasin jatkojalostus.